Mini Dealership, Llandudno Junction

Project Description

Client:   Mini Dealership
Location:   Llandudno Junction
Year Completed:   2014

The Challenges

This Sarnafil project was a challenging roof refurbishment with tight deadlines. With only a 4 week window, we provided a turnkey solution that involved re-covering the existing roof build-up and refurbishing the existing guttering system to extend its life to match the new roof membrane.

Simon Bunting, AAC Operations Director remembers “The challenge here was to turn the project around quickly on a tight budget, which involved a great deal of value engineering. Obviously as BMW/Mini is a prestige franchise, we were also working within the constraints of specific brand specification. In the end the team brought the project in with a week to spare.”

Ysgol Awel y Mynydd, Llandudno Junction

Project Description

Client:   Conwy Council
Location:   Llandudno Junction
Year Completed:   2014

The Challenges

The £11.49m project will merge Ysgol Nant y Coed and Ysgol Maelgwn, and will house 432 full time pupils and 60 part time pupils when it is fully completed and opened in 2017.

With an attractive and eco-friendly design and build, we were very glad that our services were recommended by the specified supplier of the chosen roofing membrane, Sarnafil. As the only qualified Sarnafil installers in North Wales, we were excellently placed to work with the main contractors on securing a durable and environmentally friendly roofing system for the super school. This includes the installation of an attractive green roof on part of the school.

The work is currently ongoing (as at spring 2017), but we’re nearing completion, as is the rest of the project which will give local school children excellent facilities and the perfect environment for learning.

Tate St. Ives Project

Project Description

Client:   Conwy Council
Location:   St. Ives
Year Completed:   2014

The Challenges

The London-based architects behind the project chose AAC to supply the waterproofing system to the skylights of the brand new art gallery and exhibition space. AAC’s Prelasti EPDM was chosen for its 20-year guarantee and 50-year lifespan, light weight, durability, and its BREEAM A+ environmental rating.

On the very edge of the ocean, overlooking Porthmeor Beach, Tate St Ives was built on the site of a former gasworks in the heart of the town’s traditional fishing community. With stunning coastline views, it is very much a home from home for our Anglesey team who are currently working on site.

The vision behind the new Tate St Ives project was to transform existing spaces and create new areas for displaying more artwork, allowing visitors to engage more deeply with art, and also to create a new gallery to accommodate larger scale artworks and installations and give visitors a more relaxing and social visit.

Fallen Angel, Mousehole

Project Description

Client:  Studio West Architects
Location:   Cornwall
Year Completed:   2014

The Challenges

This Sarnafil project was a challenging roof refurbishment with tight deadlines. With only a 4 week window, we provided a turnkey solution that involved re-covering the existing roof build-up and refurbishing the existing guttering system to extend its life to match the new roof membrane.

Simon Bunting, AAC Operations Director remembers “The challenge here was to turn the project around quickly on a tight budget, which involved a great deal of value engineering. Obviously as BMW/Mini is a prestige franchise, we were also working within the constraints of specific brand specification. In the end the team brought the project in with a week to spare.”

Gelon Hanna House, Kent

Project Description

Client:  Studio West Architects
Location:   Kent
Year Completed:   2014

The Challenges

That is exactly what architect Simon Conder did with the conversion of Gelon Hanna House – a 1930s fisherman hut in Dungeness, Kent.

The plywood framed building was stripped back and used for all internal finishes including walls, floors, ceilings, doors and joinery. The external walls and roof were cladded in black rubber – the first insulation of its kind in the UK and, as Conder himself puts it “a technically more sophisticated version of the layers of felt and tar that are found on many of the existing buildings”.

He added: “Internally priority has been given to maximising the living areas and the house only has one small bedroom. Visitors are accommodated in a 1954 Airstream caravan which is parked next to the house, the silver of the aluminium caravan providing a striking visual contrast to the black rubber.”

We were delighted to be part of this innovative project and to be able to offer our unique product, vast experience and specialist skills to create what is a very striking property. Gelon Hanna House still stands proud on the Dungeness headland, and has been withstanding challenging weather conditions for 15 years.

Welsh Government Offices, Llandudno

Project Description

Client:  Welsh Assembly
Location:   Llandudno Junction
Year Completed:   2014

The Challenges

The Welsh Government offices in Llandudno Junction were developed on the site of a former Hotpoint factory to provide office space for 650 staff. The design and build process had extremely ambitious sustainability targets, including the achievement of a BREEAM ‘excellent’ rating.

The £22 million pound project employed a number of environmentally-friendly technologies and materials, including our very own single ply Prelasti EPDM membranes known for their durability and sustainable features. 3,500m2 of flat roofing was supplied for this prestigious building in North Wales, which is the highest BREEAM graded of all the Welsh Government estate.

The Waste House

Project Description

Client:   Mini Dealership
Location:   Brighton
Year Completed:   2014

The Challenges

The Waste House was built using nearly 20,000 toothbrushes, old video and music tapes, denim jeans and floppy discs among other items and materials destined for landfill.

AAC Waterproofing re-used the rubber roofing membrane it originally supplied for Channel 4’s Grand Designs programme, ‘The House That Kevin Built’, in which one of the UK’s first A+ energy-rated houses was built in just six days.

Just like the original Grand Designs house build in London, this was a great project to be part of. It was amazing to see how so many different waste materials could be put to great use.

The same architects from the Grand Designs programme worked on the Waste House, so they knew our product was green and durable enough to be reused. All we had to do was reinstall our material at the new site.

AAC Waterproofing was not the only North Wales company involved in the Waste House project. Holywell-based Kingspan also donated damaged panels that have insulated the home, together with the toothbrushes, VHS and old music tapes. Despite the Waste House’s negative carbon footprint and 85% use of recycled materials, it is one of the few homes in the UK to gain an A-rated Energy Performance Certificate.

Similar in size to a detached house, the Waste House now functions as Brighton University’s sustainability learning centre and has been used as one of the venues for the Brighton Festival.

Despite the Waste House’s negative carbon footprint and 85% use of recycled materials, it is one of the few homes in the UK to gain an A-rated Energy Performance Certificate.

Students, apprentices, local builders and school children have all been involved with the project, with the ambition to train young people around emerging green industries.

Similar in size to a detached house, the Waste House will now function as Brighton University’s sustainability learning centre and will be one of the venues for the forthcoming Brighton Festival.